Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Γιατι ... τιμά την ιστορία της







Η ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε το 1930. Την πρώτη ομάδα της ΑΕΛ (φωτο 1931) απετέλεσαν οι ακόλουθοι ποδοσφαιριστές: Ονούφριος Δημητρίου (οπισθοφύλακας), Γεώργιος Πλατσιάρας (τερματοφύλακας), Πρίαμος Φράγκος (κυνηγός), Ευαγόρας Φυλακτού (κυνηγός), Κώστας Σολέας (οπισθοφύλακας), Πυγμαλίων Ριαλάς (κυνηγός), Αριστείδης Μιχαηλίδης (κυνηγός), Πολυνίκης “Πικής” Καλογήρου (κεντρικός), Βίκτωρ Μουστερής (οπισθοφύλακας), Χριστάκης Πιερίδης (αν. τερματοφύλακας), Βάσος Αιβαλιώτης (κεντρικός), Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (οπισθοφύλακας).
Αυτή η πρώτη γενιά ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ κατάφερε να πάρει την πρωτοπορεία από τη Λάρνακα και τη Λευκωσία που ήταν αχτύπητες εξ αιτίας των ξένων σχολών (Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας και Αγγλική Σχολή Λευκωσίας) οι οποίες καλλιεργούσαν το ποδόσφαιρο και τροφοδοτούσαν συνεχώς τις Σκαλιώτικες και Λευκωσιάτικες ομάδες. Το πρώτο της παιχνίδι η ΑΕΛ το έδωσε στις 6 Ιανουαρίου 1931 με την Επα στη Λεμεσό. Η ΑΕΛ θριάμβευσε με 6-1.
Η ΚρίσηΤο 1956, 29 ποδοσφαιριστές και ο προπονητής εγκατέλειψαν την ΑΕΛ και εντάχθηκαν στον Απόλλωνα που είχε τερματίσει στην τελευταία θέση της Β’ κατηγορίας χωρίς βαθμό. Ο λόγος ήταν η απαίτηση τους να αποκτήσει το σωματείο και πολιτική χροιά. Ο πρόεδρος Νίκος Σολομωνίδης, τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των Λεμεσιανών φιλάθλων αρνήθηκαν. Από την ομάδα της ΑΕΛ που είχε κερδίσει το πρωτάθλημα την περίοδο 1955-56, έμειναν μόνο οι Βούργος, Μαυρόκολος, Κριτωνής, Φοίβος, Γιάννος και Ττοουλής. Ενισχυμένος με τους παίχτες της ΑΕΛ, ο Απόλλωνας κέρδισε το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας την επόμενη χρονιά και βρέθηκε στα σαλόνια της Α’ κατηγορίας. Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για το Παγκύπριο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας, η ΑΕΛ αν και αποδεκατισμένη κέρδισε με 2-1 στο κατάμεστο ΓΣΟ. Ο αγώνας τότε ήταν αθλοθετημένος με 15 κύπελλα από επιχειρήσεις της Λεμεσού. Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ για το παιγνίδι.

Οι Προέδροι Δεκατρείς συνολικά προέδρους είχε η ΑΕΛ μέχρι σήμερα στα 78 χρόνια ζωής και δράσης της. Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΛ ήταν ο Σταύρος Πίττας με θητεία μόλις δύο χρόνων από το 1930-1932. Δεύτερος πρόεδρος ο μετέπειτα πρώτος γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Κρίτων Τορναρίτης που κι΄αυτός παρέμεινε στην προεδρία για μόλις δύο χρόνια απο το 1932-1934. Τρίτος Πρόεδρος της ΑΕΛ ο Γιάγκος Λιμανίτιτης ο οποίος δεν βιάστηκε καθόλου και δεν θέλησε ποτέ να φύγει. Ετσι η θητεία του διάρκεσε συνολικά 19 χρόνια απο το 1934-1953. Τον Γιάγκο Λιμνατίτη διαδέχθηκε ο αείμνηστος Νίκος Σολομωνίδης (φώτο) ο οποίος υπηρετούσε στα συμβούλια και στα προηγούμενα χρόνια. Ο Νίκος Σολομωνίδης άγγιξε το ρεκόρ του προκατόχου του δεν κατάφερε όμως να το ξεπεράσει παρά ένα χρόνο αφού παρέμεινε στην προεδρία για 18 χρόνια απο το 1953-1971. Στην συνέχεια την Προεδρία της ΑΕΛ ανέλαβε ο Νίκος Κούντας που παρέμεινε στην προεδρία για πέντε χρόνια, απο το 1971-1976. Για μια εξαετία πέρασε στο πηδάλιο του λαοφιλούς σωματείου ο γιός του Κρίτων Τορναρίτη, ο Γεώργιος Τορναρίτης ο οποίος υπηρέτησε απο το 1976-1982. Αμέσως μετά ανέλαβε ο Λώρης Λυσιώτης ο οποίος παρέμεινε για 14 χρόνια στην Προεδρία απο το 1982-1996. Ηταν ο τελευταίος πρόεδρος που πανηγύρισε συνολικά τέσσερεις τίτλους με την ποδοσφαιρική ομάδα, τρία κύπελλα και μια ασπίδα. Στις δύσκολες μέρες του 1996 την Προεδρία αναλαμβάνει ο γιός του Νίκου Σολομωνίδη ο Δημήτρης Σολομωνίδης ο οποίος παραμένει στην προεδρία για έξι χρόνια, 1996-2002, ζώντας την δοκιμασία της Β΄κατηγορίας και φτάνοντας μια ανάσα απο την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή. Ο διάδοχος του Γιώργος Φραντζής έφυγε νωρίς αφου δεν συμπλήρωσε καν ένα χρόνο στην Προεδρία, όπου παρέμεινε την περίοδο 2002-2003. Στην συνέχεια αναλαμβάνει ο Ακης Ελληνας ο οποίος υπηρετεί για τρία σχεδόν χρόνια απο το 2003-2005, “παίζοντας” σε δυο τελικούς κυπέλλου χωρίς όμως να καταφέρνει να σηκώσει την κούπα. Ο Αγις Αγαπίου “άντεξε” μόλις για ένα χρόνο απο το 2005-2006, όπως κι΄ο διάδοχος του Μάριος Ηροδότου ο οποίος θήτευσε από το 2006-2007. Λίγο πριν το τέλος του 2007 ανέλαβε ο Ζαχαρίας Κούντουρος ο οποίος παρέμεινε μέχρι και τον Μάιο του 2008. Νυν πρόεδρος της ΑΕΛ είναι ο Ανδρέας Σοφοκλέους. Δείτε όλους τους Προέδρους της ΑΕΛ.
Οι Προπονητές Τριάντα οκτώ προπονητές δεκαπέντε διαφορετικών εθνικοτήτων κάθισαν στον πάγκο της ΑΕΛ στα εβδομήντα οκτώ χρόνια παρουσίας της ομάδας μας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Κύπρου. Συγκεκριμένα είχαμε μέχρι σήμερα έντεκα Κύπριους προπονητές, πέντε Τσέχους, τέσσερις Ελλαδίτες, τρείς Αυστριακούς, τρείς Ούγγρους, δύο Βούλγαρους, δυο Γιουγκοσλάβους κι΄από έναν Ιρλανδό, Ολλανδό, Σλοβένο, Σλοβάκο, Γερμανό, Ουκρανό, Ισραηλινό και Πορτογάλο. Πρώτος προπονητής της ΑΕΛ (1930-1932) ήταν ο Δημήτρης Τσιέπης, ο τότε διευθυντής του κτηματολογίου της Λεμεσού, ο άνθρωπος ο οποίος έδωσε και τα χρώματα που θα είχε η ΑΕΛ το κίτρινο και το μπλέ. Τον διαδέχθηκε ένας Ελλαδίτης που παρέμεινε στον πάγκο της ΑΕΛ για πολλά χρόνια από το 1932 μέχρι και το 1946 ο Αργύρης Γαβαλάς ενώ από το 1946 μέχρι το 1948 αναλαμβάνει ο Κώστας Βασιλείου. Το 1948 και για περίοδο μέχρι και το 1956 στον πάγκο επέστρεψε και πάλι ο Ελλαδίτης τεχνικός Αργύρης Γαβαλάς. Προπονητές της ΑΕΛ διετέλεσαν επίσης οι Σπύρος Ηλία, Φερντιναρντ Κέπλαρ (Αυστριακός), Χρίστος Χριστοδούλου (Ελλαδίτης), Ούλχεν Φιτς (Αυστριακός), Γεώργιος Εισαγγελέας (Ελλαδίτης), Κώστας Πάμπου “Μαυρόκολος”, Χανς Ρίεντριχτ (Αυστριακός), Στέφαν Τούρμπεικ (Ούγγρος), Μουστάκας, Τζούλιους Ρέινερ (Ούγγρος), Λοίζος Παντελίδης, Αποστόλ Τσατσέφσκι (Βούλγαρος), Πανίκος Κρυστάλλης, Χέμελυ Τόμωφ (Βούλγαρος), Πίτερ Μακπάρλαντ (Ιρλανδός), Φράντισεκ Χαβράνεκ (Τσέχος), Βλαντμίρ Σβετς (Τσέχος), Ντούσαν Ούχριν (Τσέχος), Ντούναι (Τσέχος), Γιόζεφ Σίπρο (Τσέχος), Στανισλάβ Σάνκοβιτς (Γιουγκοσλάβος), Τόμας Καλοπέροβιτς (Γιουγκοσλάβος), Ανδρεάς Κισσονέργης, Ντίτελμ Φέρνερ (Γερμανός), Κέυζα Φάρκας (Σλοβάκος), Πανίκος Ορφανίδης, Κάλμαν Μίσοι (Ούγγρος), Αντρέας Μιχαηλίδης, Γιάννης Μαντζουράκης (Ελλαδίτης) , Χένκ Χάουαρντ (Ολλανδός), Ολεγκ Προτάσωφ (Ουκρανός), Μπόγιαν Πράσνικαρ (Σλοβένος), Ελί Γκούτμαν (Ισραηλινός), Μαριάνο Μπαρέτο (Πορτογάλος) και Λοίζος Μαυρουδής.
Οι ΜορφέςΗ ΑΕΛ, στα 72 χρόνια της ιστορίας της, ανέδειξε μεγάλες ποδοσφαιρικές μορφές. Σολέας, Τσακκιστός, Ξυσταράς, Τριμικλινιώτης, Βούργος, Παπαδήμας, Μαυρόκολος, Κρυστάλλης, Κίνας, Πόντζιος, Πανίκος Παπαδόπουλος, Πάμπος Παπαδόπουλος (Παμπουλλής), Ζηνωνής Παπαδόπουλος, και πιο πρόσφατα τους Α.Κωνσταντίνου, Πελεντρίτη, Μαυρουδή (φωτο), Κολιαντρή, Ορφανίδη, Σωκράτους, Παύλο Σάββα.Οι ξένοι παίχτες που άφησαν τη σφραγίδα τους είναι οι ακόλουθοι: Φορντ, Φάρκας, Πέσιτσε, Λάουτα, Κασπάρεκ, Ντελιμίγκοφ, Σιόουρεκ, Πρίλοσνι, Γκόουζιλ, Κιτάνοφ, Σέποκ.
Οι ΤίτλοιΗ ΑΕΛ έχει στεφθεί 5 φορές Πρωταθλήτρια Κύπρου (1940-41, 1952-53, 1954-55, 1955-56, 1967-68) και 6 φορές Κυπελλούχος (1938-39, 1939-40, 1947-48, 1984-85, 1986-87, 1988-89). Κέρδισε επίσης 3 φορές την Ασπίδα της ΚΟΠ (πρώην ασπίδα Πάκκου/Στυλιανάκη) το 1953, 1968 και 1985, καθώς και το επαμειβόμενο έπαθλο Κ.Α.Σεβέρη 3 φορές (1952-53, 1954-55, 1955-56).
Ξεχωριστή σημασία για όλους τους ΑΕΛΙΣΤΕΣ έχουν το Πρωτάθλημα του 1968 και το Κύπελλο του 1987.
Την ποδοσφαιρική περίοδο 1967-68 η ΑΕΛ είχε μια ομάδα αποτελούμενη από τεχνίτες παίχτες. Ήταν ένα κράμα νεαρών και έμπειρων ποδοσφαιριστών που έπαιζε ελκυστικό, επιθετικό ποδόσφαιρο. Το μοναδικό κίνητρο των παιχτών ήταν η αγάπη προς το άθλημα και την ΑΕΛ. Έπαιζαν πάνω απ’ όλα για τη φανελλα. Την ομάδα αποτελούσαν οι Α.Κωνσταντίνου, Κίνας, Σταύρος, Τρύφωνας, Τσαγγάρης, Πόντζιος, Κόκκινος, Νώντας, και οι αδερφοί Παπαδόπουλοι (Αντρέας, Πανίκος, Ζηνωνής, Παμπουλλής). Την επόμενη χρονιά η ΑΕΛ σαν Πρωταθλήτρια Κύπρου αγωνίστηκε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης και στο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής.
Στις 20 Ιουνίου 1987, μπροστά σε 25.000 θεατές, η ΑΕΛ αγωνίστηκε με τον Απόλλωνα στον 45ο τελικό Κυπέλλου Κύπρου. Ήταν μια μαγική και ανεπανάληπτη βραδυά που τέλειωσε με νίκη 1-0. Σκόρερ του τέρματος ήταν ο Παύλος Σάββα με μια βολίδα από 30 μέτρα μετά από κόρνερ του Μαυρουδή. Την δεκαεξάδα αποτελούσαν οι: Μάριος Ονησιφόρου, Αντρέας Κωνσταντίνου ΙΙ, Χριστοδούλου (Πουλλέγκερης), Γιώργος Στυλιανού (γενάς), Μάκης Σωκράτους, Γιώργος Αναστασίου (Τσίτσιος), Γιαννάκης Ιωάννου, Χριστάκης Χριστοφόρου, Πανίκος Ορφανίδης, Κασπάρεκ, Παύλος Σάββα, Λοίζος Μαυρουδής, Χρίστος Κολιαντρής, Αριστος Αριστοτέλους, Νίκκι Λάουτα, Στέλιος Πελεντρίτης.
Η ΔιαβάθμισηΣτο τέλος της ποδοσφαιρικής χρονιάς 1995-96 η Θρυλική ΑΕΛ τερμάτισε στην 12η θέση και κατέληξε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της στην Β’ κατηγορία. Ηταν το φυσικό επακόλουθο των κατ’ εξακολούθηση κακών χειρισμών της Διοίκησης. Ευτυχώς όσοι ευελπιστούσαν σε διάλυση της ΑΕΛ διαψεύστηκαν οικτρά. Η ΑΕΛ όχι μόνο άντεξε, αλλά με τη βοήθεια του κόσμου της και μιας σοβαρής διοίκησης επανήλθε και πρωταγωνιστεί. Και θα είναι πάντα πρωταγωνίστρια γιατί έτσι προστάζει η μεγάλη ιστορία της, έστω και αν αυτό δεν αρέσει σε πολλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου